fbpx

Please view the site in portrait mode.

header shape image

SPAGHETTI BOLOGNESE ΜΕ ΜΠΕΣΑΜΕΛ GORGONZOLA

Υλικά Για 4 άτομα:
  • 1 συσκευασία Spaghetti No 5 Primo Gusto
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς (ζητάμε από τον χασάπη να μας τον περάσει μία φορά από τη μηχανή)
  • 3 φέτες μπέικον
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες τομάτες ώριμες
  • 100 ml ή μισή κούπα ζωμός κοτόπουλο ή κύβος κοτόπουλο με μισή κούπα διαλυμένη στο νερό των ζυμαρικών
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 12 κ.γ. (στη μύτη) κανέλα
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι χοντρό
  • 1 κ.σ. νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 12 ποτήρι κόκκινο κρασί ξηρό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 400 ml ή 3 κούπες γάλα
  • 3 μεγάλες κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 12 κ.γ τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. τριμμένο τυρί Parmigiano-Reggiano
  • 250 γρ. gorgonzola
  • 6 αποξηραμένα σύκα
  • Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
Εκτέλεση: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα Spaghetti No 5 Primo Gusto σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας σε μπόλικο νερό. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε ψιλό καρέ. Τρίβουμε τις τομάτες με τη χονδρή μεριά του τρίφτη, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τη φλούδα. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε το μπέικον. Μόλις αρχίσει να καραμελώνει και να παίρνει χρώμα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και αφήνουμε να βγάλει τα λιπαρά του. Αποσύρουμε το μπέικον από το τηγάνι (το βάζουμε στην άκρη να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλη συνταγή (sandwich ή σαλάτα) και με τα λιπαρά που έχει αφήσει, καραμελώνουμε τον κιμά μας. Στην συνέχεια αποσύρουμε και τον κιμά, βάζουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια μαζί με μία κουταλιά της σούπας νερό και αφήνουμε για 4-5 λεπτά να καραμελώσουν. Μόλις τα κρεμμύδια μαλακώσουν αρκετά ρίχνουμε ξανά τον κιμά, τον πελτέ, την κανέλα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τον γλυκάνισο, την πάπρικα και την κανέλα, ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά, να τσιγαριστεί ο πελτές και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τομάτα, τον ζωμό, τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο πιο χαμηλό και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά. Σε ένα άλλο βαθύ κατσαρολάκι βάζουμε τις 2 κούπες γάλα μαζί με το βούτυρο στη φωτιά, μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ανακατεύουμε την άλλη 1 κούπα γάλα μαζί με τις γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε αρκετά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα μας και να μην φαίνονται σβόλοι. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αρχίζουμε με έναν αναδευτήρα να ανακατεύουμε πολύ γρήγορα το μίγμα μας. Μόλις το ρίξουμε όλο, ξαναβάζουμε στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε συνέχεια και γρήγορα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Κατόπιν, αποσύρουμε από το μάτι, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι και πιπέρι, την παρμεζάνα και την gorgonzola. Σερβίρουμε τα ζυμαρικά μας, από πάνω τον κιμά, την μπεσαμέλ, τα αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε κυβάκια ή λωρίδες και καλή όρεξη.