fbpx

Please view the site in portrait mode.

header shape image

LASAGNE AL FORNO ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Υλικά Για 4 άτομα:
  • 1 συσκευασία Lasagne Primo Gusto
  • 12 kg μοσχαρίσιος κιμάς
  • 7 μελιτζάνες (μέτριες)
  • 9 κολοκυθάκια (μέτρια)
  • 400 ml ή 3 κούπες γάλα
  • 3 μεγάλες κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. βούτυρο ανάλατο
  • 12 κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. τριμμένο τυρί Parmigiano-Reggiano
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 2 μεγάλες τομάτες ώριμες
  • 100 ml ή μισή κούπα ζωμός κοτόπουλο ή κύβος κοτόπουλο με μισή κούπα διαλυμένη στο νερό των ζυμαρικών
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
  • 12 κ.γ. (στη μύτη) κανέλα
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισοι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. αλάτι χονδρό
  • 1 κ.σ. νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 12 ποτήρι κόκκινο κρασί ξηρό
Εκτέλεση: Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε τα Lasagne Primo Gusto σε μπόλικο νερό, για περίπου 10-12 λεπτά, προσέχοντας να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Ιδανικά υπολογίζουμε 3 λαζάνια σαν 1 μερίδα.Για τον κιμά: Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια σε ψιλό καρέ. Τρίβουμε τις τομάτες με την χονδρή μεριά του τρίφτη, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε τη φλούδα. Σε ένα βαθύ τηγάνι, βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και καραμελώνουμε τον κιμά μας. Στη συνέχεια αποσύρουμε και τον κιμά, βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα κρεμμύδια μαζί με μία κουταλιά της σούπας νερό και αφήνουμε για 4-5 λεπτά να καραμελώσουν. Μόλις τα κρεμμύδια μαλακώσουν αρκετά, ρίχνουμε ξανά τον κιμά, τον πελτέ, την κανέλα, το αλάτι, την ζάχαρη, τον γλυκάνισο και την πάπρικα. Ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά, να τσιγαριστεί ο πελτές και τα μπαχαρικά. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την τομάτα, το ζωμό, τα φύλλα δάφνης και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε να πάρει μία βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο πιο χαμηλό και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.Για την μπεσαμέλ: Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι βάζουμε τις δυο κούπες γάλα μαζί με το βούτυρο στη φωτιά, μέχρι να λιώσει. Σε ένα μεγάλο μπρίκι ανακατεύουμε την άλλη 1 κούπα γάλα μαζί με τις γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι. Ανακατεύουμε αρκετά ώστε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αρχίζουμε ρίχνοντας το μίγμα, μαζί με έναν αναδευτήρα να ανακατεύουμε πολύ γρήγορα. Μόλις το ρίξουμε όλο ξαναβάζουμε στο μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύουμε συνέχεια και γρήγορα μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ. Μόλις δέσει η μπεσαμέλ, αποσύρουμε από το μάτι, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και την παρμεζάνα.Για τα λαχανικά: Κόβουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια σε λεπτές μακριές λωρίδες κατά μήκος, τα αλατίζουμε και σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και αρχίζουμε να τα σοτάρουμε ελαφριά. Πρέπει να μαλακώσουν χωρίς να είναι εντελώς έτοιμα ή λιωμένα.Σύνθεση: Στρώνουμε τα λαζάνια μας, από πάνω φέτες μελιτζάνας και κολοκυθιού, μία καλή κουταλιά κιμά και κάνουμε ένα ωραίο ρολάκι, τα βάζουμε στη σειρά δίπλα το ένα στο άλλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος. Ρίχνουμε από πάνω την μπεσαμέλ να τα σκεπάσει σχεδόν, πασπαλίζουμε με έξτρα παρμεζάνα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά στους 170°C. Σερβίρουμε με φρέσκο μαϊντανό.